[vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”QUE É O LEITE?” main_heading_color=”#139837″ spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#bfbfbf” line_width=”60″ spacer_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” sub_heading_line_height=”desktop:25px;” el_class=”anchor”]
O leite é un alimento moi completo, xa que contén calcio, fósforo, magnesio e proteínas, que son esenciais para o desenvolvemento e o crecemento. Un adecuado consumo de leite durante todas as etapas do desenvolvemento humano contribuirá a manter os ósos e os músculos fortes e a previr enfermidades na idade adulta.
O leite é fonte de proteínas de elevado valor biolóxico, posto que contén todos os aminoácidos esenciais, mesmo en cantidades superiores ao patrón proteico internacional de referencia.
Ademais, o leite contén péptidos bioactivos con propiedades beneficiosas demostradas cientificamente para o sistema inmunitario, cardiovascular e dixestivo.
É a principal fonte dietética de calcio, non só polo seu elevado contido deste mineral, senón tamén pola súa alta biodispoñibilidade grazas a outros compoñentes do leite: vitamina D, proteínas, fósforo, etc…
É rico en vitamina A, especialmente importante no crecemento, o desenvolvemento, a inmunidade e a saúde ocular.
[dt_button link=”https://feiraco.es/gl/contacta/” target_blank=”false” button_alignment=”default” animation=”fadeIn” size=”medium” style=”default” bg_color_style=”default” bg_hover_color_style=”default” text_color_style=”default” text_hover_color_style=”default” icon=”fa fa-chevron-circle-right” icon_align=”left”]Consulta a un nutricionista[/dt_button]
[/ultimate_heading][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”3146″ img_size=”full”][ultimate_heading main_heading=”DE QUE SE COMPÓN O LEITE?” main_heading_color=”#139837″ spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#bfbfbf” line_width=”60″ spacer_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” sub_heading_line_height=”desktop:25px;” el_class=”anchor”]
A lactosa é o hidrato de carbono maioritario (98 %) que contén o leite; este, por causa da acción dalgunhas bacterias acidificantes, transfórmase en ácido láctico, que dá como produto final leites fermentados e iogur. Para poder ser dixerido, necesita a lactase, unha encima que se segrega no intestino delgado. Se hai un déficit ou diminución da produción desta encima, non se absorberá nin se dixerirá correctamente a lactosa, ata o punto de que poden aparecer unhas diarreas características, que son a manifestación primordial da intolerancia á lactosa.
Ademais, o leite contén proteínas de alto valor biolóxico. Como a caseína (78 % do total de proteínas), da que se obtén o callo, e seroproteínas (17 % do total de proteínas) de onde obtemos a callada ou o queixo fresco. Tamén contén moitas encimas, como lipases (responsables do sabor e cheiro a rancio), proteases (responsables da formación da callada) e fosfatases alcalinas (indicadoras dunha correcta pasteurización).
[/ultimate_heading][vc_row_inner css=”.vc_custom_1466872713631{padding-top: 50px !important;}”][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Composición de leite de vaca por cada 100 ml[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][dt_vc_list bullet_position=”middle”]
- Hidratos de carbono: 4,6
- Proteínas: 3,1
- Caseína: 2,80
- Albúmina: 0,70
- Lactosa: 4,9
[/dt_vc_list][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][dt_vc_list bullet_position=”middle”]
- Graxas: 3
- Cenizas: 0,75
- Residuo seco: 11,7
- Auga: 87,0
[/dt_vc_list][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”3145″ img_size=”full”][ultimate_heading main_heading=”POR QUE TOMAR LÁCTEOS A DIARIO?” main_heading_color=”#139837″ spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#bfbfbf” line_width=”60″ spacer_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” sub_heading_line_height=”desktop:25px;” el_class=”anchor”]
A actual pirámide alimentaria recomenda consumir de 2 a 4 racións de lácteos ao día. Os produtos lácteos son o leite, o iogur e mais o queixo. O leite é rico en auga, proteínas de alta calidade e hidratos de carbono (lactosa), e é baixo en graxas. É fonte de vitaminas como a A, E e K e de sales minerais coma o calcio, fósforo e sodio. Contén pouca cantidade de vitamina C e ferro. Aconséllase consumir como mínimo un vaso de leite ao día. É máis saudable o leite semidesnatado ou desnatado.
O iogur é un alimento que se obtén ao engadirlle ao leite enteiro, semidesnatado ou desnatado, fervido, fermentos que degradan a lactosa e a converten en ácido láctico. O seu valor alimentario é semellante ao do leite pero con menor contido en lactosa. Aconséllase consumir 2 iogures diarios.
Os iogures conteñen probióticos que son microorganismos vivos que interaccionan coas bacterias da microflora intestinal ou coas células da mucosa intestinal. As súas accións son: equilibrar a flora bacteriana intestinal, protexer fronte a infeccións gastrointestinais e diarreas e incrementar as defensas, xa que potencian a resposta inmunolóxica.
O queixo é un produto fresco ou madurado, sólido ou semisólido, obtido da separación do soro despois da coagulación do leite por acción do callo ou outro coagulante. O queixo presenta un alto valor nutritivo polo seu contido en calcio e vitaminas A B2, B12 e D. O seu contido en hidratos de carbono é escaso e diminúe de maneira proporcional ao aumento da maduración do queixo. O seu contido en graxas varía segundo o tipo e grao de curación do queixo.
Máis información en www.inlac.es
[/ultimate_heading][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”3147″ img_size=”full”][ultimate_heading main_heading=”POR QUE TOMAR LÁCTEOS EN CADA MOMENTO DA VIDA? ” main_heading_color=”#139837″ spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#bfbfbf” line_width=”60″ spacer_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” sub_heading_line_height=”desktop:25px;” el_class=”anchor”]
Embarazo e lactación
Moitos dos nutrientes do leite son necesarios durante esta etapa, como por exemplo, proteínas, fósforo, magnesio, vitamina B12, riboflavina, ácido fólico e calcio. O consumo de ata 3 porcións de produtos lácteos durante o embarazo, e de ata 5 durante a lactación, pode chegar a cumprir con estes requisitos.
Nenos e adolescentes
Durante esta etapa o consumo de calcio e ferro é fundamental e axudará a manter ósos e dentes en bo estado.
Os nenos menores de 11 anos deben consumir 3 porcións de lácteos ao día, e os maiores, 3 ou 4 diarias. É recomendable optar por leite semidesnatado, porque contén menos graxa saturada. Só os nenos menores de 5 anos deben tomar leite enteiro.
Adultos
O leite xoga un papel importante no mantemento da saúde e na prevención de enfermidades crónicas. O leite e os produtos lácteos atópanse entre os máis altos provedores de calcio facilmente absorbible. Dado que a masa ósea máxima non se alcanza ata a terceira década da vida, é especialmente importante para os adultos cubrir as necesidades de calcio, proteínas e vitamina D co fin de previr a osteoporose. A falta de estróxenos en mulleres posmenopáusicas dificulta a absorción e retención do calcio, polo que se fai necesario suplir ese déficit a través da alimentación.
[/ultimate_heading][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”3148″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]