Que é o leite?
O leite é un alimento moi completo, xa que contén calcio, fósforo, magnesio e proteínas, esenciais para o desenvolvemento e crecemento. Un adecuado consumo de leite contribuirá a manter ósos e músculos fortes e previr enfermidades na idade adulta.
O leite é fonte de proteínas de elevado valor biolóxico, contén péptidos bioactivos con propiedades beneficiosas demostradas científicamente e é a principal fonte dietética de calcio grazas á vitamina D, proteínas e fósforo.
É rico en vitamina A, importante no crecemento, desenvolvemento, inmunidade e saúde ocular.
De que se compón o leite?
Composición do leite de vaca por cada 100 ml
- Hidratos de carbono: 4,6
- Proteínas: 3,1
- Caseína: 2,8
- Albúmina: 0,7
- Lactosa: 4,9
- Graxas: 3
- Cenizas: 0,75
- Residuo seco: 11,7
- Auga: 87,0
A lactosa é o hidrato de carbono maioritario (98%) que contén o leite. Por acción de bacterias acidificantes, transfórmase en ácido láctico, dando lugar a leites fermentadas e iogur.
O leite contén proteínas de alto valor biolóxico, como a caseína (78% do total de proteínas), seroproteínas (17%) e encimas como lipases, proteases e fosfatases alcalinas.
Por que tomar lácteos a diario?
O leite é rico en auga, proteínas de alta calidade e hidratos de carbono (lactosa). Contén vitaminas como A, E e K, ademais de sales minerais como calcio, fósforo e sodio.
O iogur contén probióticos que axudan a equilibrar a flora bacteriana intestinal, protexen contra infeccións gastrointestinais e potencian a inmunidade.
O queixo é un produto altamente nutritivo con calcio e vitaminas A, B2, B12 e D, dependendo do seu grao de curación.
Máis información en: www.inlac.es
Por que tomar lácteos en cada momento da vida?
O leite xoga un papel clave na saúde ósea e prevención de enfermidades crónicas. Proporciona calcio facilmente absorbible e é vital para previr a osteoporose, especialmente en mulleres posmenopáusicas.
Embarazo e lactación
Durante esta etapa son necesarios nutrientes como proteínas, fósforo, magnesio, vitamina B12, riboflavina, ácido fólico e calcio. Aconséllase consumir ata 3 porcións de lácteos no embarazo e 5 na lactación.
Nenos e adolescentes
O calcio e ferro son fundamentais nesta etapa para manter ósos e dentes sans. Os nenos menores de 11 anos deben consumir 3 porcións diarias e os maiores, 3-4.
Adultos
Para os adultos, o leite axuda a manter a saúde xeral e a evitar enfermidades crónicas. É crucial cubrir os requirimentos de calcio, proteínas e vitamina D para previr a osteoporose.